maandag 23 mei 2011

Zeilend de grens over

Dinsdag,17 mei.  Vanuit Langeroog geschreven.
Zoals ik al schreef, verlangden we na alle hectische laatste activiteiten op de werf, om uit te varen. Dat gebeurde dus 9 mei…..spannend hoor! Mijn ervaring met het stuurwiel was direct goed. 

Het lijkt zelfs een goede oefening voor mijn schouder,maar ik moet t niet te lang doen. Kees is ook tevreden en doet de lange afstanden. We moesten direct heel veel bruggen en sluizen nemen en veel manoeuvreren, vooral dwars door Leeuwarden en Groningen. 



En dat is dan weer mijn werk. Kees doet dan lijnen- en stootwillenwerk.

We genoten van t groene landschap en de vogels,die we op de werf niet hoorden. De Lauwerszee vonden we ook een pracht natuurreservaat.
12 Mei vaarden we weg uit Delfszijl en we waren nog geen uur op de Eems toen t begon met onweersbuien en hagel!!En zeer slecht zicht. Direct koers bepaald met de GPS.

 Langs Borkum en Juist  zeilden we als n speer richting Norderney! In t zeegat n zeer spectaculair stormrondje gemaakt.

13 Mei deden Kees en Max nog n paar zeer nuttige klussen. ’s Avonds zwaaiden we hem uit en hij maakte n zeer lange rit met de trein naar huis. We hadden t weer heel fijn gehad met hem!
14 Mei besloten kees en ik toch ondanks de windkr.5-6 uit te varen. 

We voelden ons weer n beetje relaxed…..Eenmaal  zeilend werden we helemaal blij,toen we heeeeel dicht langs veel zeehonden vaarden…..en dan die prachtige steile kanten van de zandplaten….maar goed opletten,het was erg smal in de geulen. 

We waren iets te vroeg weggevaren en we zeilden te snel met die stevige bries, dus gingen we toch nog even voor anker en bij t tweede wantij kwamen we zelfs n poosje vast te zitten. Later er voorzichtig overheen gehobbeld met de motor. Heel dicht langs Baltrum gevaren richting Langeroog, waar we half negen met een knalharde wind moesten aanleggen  tegen een zeer gammel steigertje. Zeer voldaan kropen we na een warme hap onze kooi in.
De volgende dagen werd t slechter weer; waarschuwing tot windkr.8! We genoten van t verwaaid liggen. We kregen n paar leuke telefoontjes,klusten wat aan boord en verfden tussen de buien door,wat in Harlingen nog niet afgemaakt was. Ook gingen we t eiland verkennen; zeker de moeite waard, heel groen en gemoedelijk. 

Ook het dorp is allemaal net wat leuker dan op Norderney. Vandaag wordt n bijzondere dag……ik ga n.l. weer voor het eerst proberen te fietsen(dat heb ik een jaar door m’ n schouder dus niet gekund) Dit is dus een heeeeeel goed teken!

En verder hebben we de zeekaarten alweer op tafel liggen en zijn aan t rekenen en puzzelen,hoe we verder willen varen naar t zevende Duitse Waddeneiland,langs Spiekeroog naar Wangeroog. Dan over de Noordzee (de beruchte Duitse bocht)naar het Kielerkanaal.
17 mei  inderdaad met volle tuig naar Wangerooge gezeild;2 wantijen over…….prachtig! Dit eiland bekoort ons t meest, met z n wonderlijke spitse oude vuurtoren. 

Onderweg ontmoeten we leuke luitjes,o.a. die we hebben ontmoet tijdens de lezing in A dam. Ook een leuk contact was met Lia en Henk,die een enthousiaste techneut bleek te zijn. Henk, nog bedankt!
20 Mei, 5 uur de wekker,6 uur weg! Het weer leek rustig. Maar in het zeegat stond een enorme deining. We raakten in enorme verwarring omdat zowel de analoge als digitale kaart niet correspondeerden met de werkelijkheid! Rond de kust verandert alles voortdurend…..Waar we om de boei moesten varen leek n zandbank te zijn. Ons schip werd van de metershoge deining op de zandbank gegooid en we schrokken behoorlijk! Hobbelden er later toch overheen…..gelukkig. De vele grote zeeschepen imponeerden ons bij zeemondingen van Jade en Weser, die we moesten oversteken(richting Helgoland) en waar je heel goed moet opletten. Met de vloedstroom mee de Elbe op en dan nog weer 5 uur varen. Langs Cuxhaven en zo de zeesluizen van Brunsbuttel in met 15 andere schepen.”Eitje”,zegt Kees dan trots tegen mij als ik keurig heb aangelegd met onze logge bak van 40 ton. 

Met  mijn schouder gaat het erg goed,mede dankzij het stuurwiel(het lijkt wel een goede oefening)Nagenoten op onze riante deckchairs op het voordek.
21 Mei door het Kielerkanaal gevaren. Heel relaxed langs groene oevers met glooiende koolzaadvelden daarachter.

Bouwkunst bewonderd van hele hoge bruggen. Halverwege in een gezellig verenigingshaventje a la a.v.k. gelegen. In Rendsburg uit eten en wat rond gekeken.

22 Mei tocht voortgezet met stralend weer,totdat we voor de sluis in Kiel in een enorme onweersbui met hagel kwamen……..
23 Mei moesten inkopen doen voor o.a. de zodiac en de bromton. Dus door  de hele grote stad Kiel gefietst en op de boulevard gezeten.

Nu plannen voor morgen maken;de kaarten voor de Oostzee liggen weer op tafel…….we willen richting Rugen. En of dat is gelukt schrijf ik de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten