maandag 11 juli 2011

Het noordelijkste punt bereikt


3 Juli Arkösund
De dag begonnenen met het zoeken naar een locatie waar we de internetzaken konden regelen. Die vonden we in een hotel en met enige moeite hebben we alles voor elkaar gekregen. Hierna hebben we kuierlatten gepakt en zijn de omgeving van Arkösund  gaan verkenen. Voor we weer aan boord gingen zijn we uit eten gegaan bij het eethuisje (“ Strandgrillen”) van de camping waar we vlak bij liggen.
4 Juli Arkösund
Eigenlijk zouden we vandaag weer verder gaan. Echter een nadere bestudering van de weinige aanleg en ankerplaatsen tussen Arkösund en Nyköping deden ons besluiten om nog maar een nachtje hier te blijven. De plekken leken ons toch wat aan de krappe kant voor ons schip wat ook bevestigd werd door Hollanders die daar al een keer geweest waren. Dus vandaag voor het eerst de fietsjes in de rubberboot naar de wal en door het mooie landschap meer landinwaarts gefietst. Langs schattige (zomer) huisjes zoals Marjon dit uitdrukt en overal veel bloemen in de natuur.



5 Juli Arkösund – Nyköping (25 mijl)
Oorspronkelijk was het plan dat Cees en Jeditja in Mem aan het begin van het Götakanaal zouden opstappen. Maar dan zouden ze alleen met ons meevaren op het kanaal. Het leek ons voor hen zo leuk om ook nog even te ervaren hoe het is om door de Scheren en over de Oostzee te varen. Vandaar het besluit (in overleg met Cees en Jeditja) door te varen naar Nyköping. Bijkomend voordeel in ook nog dat hun vliegtuig hier op het vliegveld Stockholm Stavsta landt. Dit is het vliegveld voor de budgetvluchten naar Stockholm.
De tocht van vandaag hebben we vanwege windgebrek op de motor moeten varen. We varen dan met een rustig gangetje van 5,5 knp bij 1300 toeren per minuut richting ons einddoel voor  vandaag. Opnieuw een mooie tocht door de scheren en vlak voor Nyköping  varen we door een smalle vaargeul in een soort landschap dat doet denken aan de weerribben maar dan met rotsen. De Fjord is hier ondiep omdat een rivier hierin uitmondt en haar meegevoerde substraat hier laat bezinken.

We kiezen er meestal voor om in de oude havens te gaan liggen en varen de marina’s,  als het even kan, voorbij. Marjon legt de Jacoba keurig aan langs de kade waar de oude havengebouwen, in stijl, zijn omgebouwd tot horeca gelegenheden met veel terrassen en gezelligheid. Van de (ijsjes etende) mensen op de kade hebben we ook hier weer veel bekijks.

6 Juli Nyköping
De dag gebruiken we om het oude stadje te verkennen. De stad met ca. 60.000 inwoners is ontstaan rondom het kasteel “Nyköpingshus”. Dit kasteel is nu een belangrijke toeristische trekpleister. Door het stadje kronkelt de rivier de Ån waarmee een mooie groene lint de stad een extra allure geeft.

Nyköping is ook een belangrijk centrum voor de auto-industrie . Of het iets mee te maken heeft weet ik niet maar elke woensdagavond in de zomer komen er honderden bijzondere klassieke oude auto’s naar de haven om bekeken te worden. Dat trekt ook heel veel bezoekers waardoor het aan de kade gezellig druk is.

Ook wij nemen even een kijkje en Marjon ontdekt de auto waar haar vader vroeger ineens mee thuiskwam. Een ford fairlane o.i.d.

Enigszins ongerust werd ik van een affiche op een aanplakbord waarop stond dat er 3 avonden achter elkaar in de Horecagelegenheid recht tegenover ons schip muziekavonden zouden zijn met verontrustende titels als “Iron Maiden Night” en “ Covers from hell”. We hebben stand gehouden en inderdaad die nacht was er tot ca. 02.00 het nodige gedreun te horen maar we hebben nog wel geslapen. De andere 2 nachten komen we ook wel door.
7 Juli Nyköping – Stockholm
Deze keer niet met de boot maar met de bus heen en met de trein terug. Een uur gaans van hier. We bewaren goede herinneringen aan ons verblijf in Stockholm een jaar of 4 geleden met Joop en Albertine die daar toen met de Zeezot lagen. Daarom deze reis om mijn verjaardag alvast te vieren. Het weerzien is ons goed bevallen. Heerlijk dwalen door de oude stad en langs de waterkant


(met museumhaven!).



Tegen het eind van de dag heerlijk gegeten in een restaurant bij het muziekmuseum.

Met de trein relaxt terug naar de boot. De “Covers from hell”  drongen ook nu wel weer enigszins door in de boot maar we hebben er goed onder geslapen.
8 juli Nyköping
Vandaag staat vooral in het teken van de voorbereidingen op de komst van Cees en Jeditja. Kees gaat de boodschappen doen en Marjon poets te boot. Na de middag nemen we nog wat tijd voor onszelf en het plan is om Cees en Jeditja van het vliegveld te halen. Dus volgende week lijkt een mooie week ook al omdat waarschijnlijk Gerard en An nog langs komen vanuit Noorwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten